The food issue in Argentina: between emergency and sovereignty

entre la emergencia y la soberanía

Authors

  • Evangelina Gómez Universidad Nacional de Rosario, Rosario, Santa Fe, Argentina

DOI:

https://doi.org/10.35305/cp.vi20.330

Keywords:

Alimentary issue, Food sovereignty, Family agriculture, social/state management

Abstract

This paper analyzes the food issue, investigating what food management strategies are possible between State-Movements coordination. To do this, it starts from the analysis of the specific set up that goes on the crossing by neoliberalism, productive model and alimentary question, from the 70’s ahead. I'll work studying State’s alimentary politics and alternative experiences sustained by rural social movements to answer alimentary issues in Argentina. The Rural Movement of Excluded Workers is taken as an emerging revealer, because it promotes other possible forms of food management from family farming with potential for the construction of food sovereignty in coordination with the State. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Evangelina Gómez, Universidad Nacional de Rosario, Rosario, Santa Fe, Argentina

Licenciada en Trabajo Social (Universidad Nacional de Rosario)

Doctoranda en Trabajo Social (Universidad Nacional de Rosario)

Becaria de CONICET

References

Abeyá Gilardon, Enrique (2016). Una evaluación crítica de los programas alimentarios en Argentina. Salud colectiva, 12, 589-604.

Ablin, Amalie (2012). Supermercadismo: La rutina es el cambio (No. H2720). Buenos Aires, Argentina, Secretaría de Agricultura, Ganadería y Pesca. Recuperado de: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Publicaciones/revistas/nota.php?id=496.

Aguirre, Patricia (2004). Ricos flacos, pobres gordos. La Alimentación en crisis. Buenos Aires, Argentina, Capital intelectual.

Borrás, Graciela y García, Julián (2013). Políticas alimentarias en Argentina, derechos y ciudadanía. Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, (39), 11-136. Recuperado de: https://www.ciea.com.ar/web/wp-content/uploads/2016/11/Pa%CC%81ginas-desdeRIEA39-a-imprenta.pdf

De Viola, Ana María Bonet y Marichal, María Eugenia (2020). Emergencia alimentaria y derecho humano a la alimentación. Un análisis del Programa Argentina contra el Hambre. Derechos en Acción, 14(14), 480-512. DOI: https://doi.org/10.24215/25251678e366

FAO, IFAD, UNICEF, WFP y WHO (2021). The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all. Rome, FAO

Garcés, Vicent (2002). Soberanía Alimentaria. Foro Social Mundial de Porto Alegre 2002. Porto Alegre, Brasil, Foro Social Mundial.

Giarracca, Norma; Teubal, Miguel y Palmisano, Tomás (2008). Paro agrario: crónica de un conflicto alargado. Realidad económica, (237), 33-54.

Gómez Hernández, Victoria; Panero, Camila y Bertolaccini, Luciana (2020). Tejer territorios y vida Digna. Pensando los cuidados en comunidad. II Coloquio Internacional Conflicto Urbanos. Jerez de la Frontera, España, Red Iberoamericana de Investigación en Políticas, Conflictos y Movimientos Urbanos.

Grassi, Estela (2003). El asistencialismo en el Estado Neoliberal. La experiencia argentina de la década del 90. E-L@tina, 1(4), 28-51. Recuperado de: https://publicaciones.sociales.uba.ar/index.php/elatina/article/view/2712/pdf_84

García Guerreiro, Luciana y Wahren, Juan (2016). Seguridad Alimentaria vs. Soberanía Alimentaria: la cuestión alimentaria y el modelo del agronegocio en la Argentina. Revista Trabajo y Sociedad, (26), 327-340.

Hintze, Susana; Chiara, Magdalena y Di Virgilio, Mercedes (2002) Políticas alimentarias. Jornadas de Discusión: Hacia el Plan Fénix. De la crisis actual al crecimiento con equidad. Buenos Aires, Argentina, FCE-UBA.

INDEC (2017). Incidencia de la pobreza y la indigencia en 31 aglomerados urbanos. Segundo semestre de 2016 y Primer semestre de 2019

INDEC (2019). Evolución de la distribución del Ingreso. Segundo trimestre de 2019.

Ley 27519 - Prórroga Emergencia Alimentaria Nacional (2019). Congreso de la Nación Argentina.

Maceira, Daniel y Stechina, Mariana (2011). Intervenciones de política alimentaria en 25 años de democracia en Argentina. Revista Cubana de Salud Pública, 37(1), 44–60. Recuperado de: https://www.scielosp.org/article/ssm/content/raw/?resource_ssm_path=/media/assets/rcsp/v37n1/spu06111.pdf

Manzanal, Mabel y González, Fernando (2010). Soberanía alimentaria y agricultura familiar. Oportunidades y desafíos del caso argentino. Realidad Económica, (255), 12-42.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (1974). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Recuperado de: http://www.fao.org/3/F5340S/F5340S03.htm#ref13

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (2019). La seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Protegerse frente a la desaceleración y el debilitamiento de la economía. Recuperado de: https://www.fao.org/3/ca5162es/ca5162es.pdf

Svampa, Maristella y Enrique Viale (2014). Maldesarrollo: La Argentina del extractivismo y el despojo. Buenos Aires, Argentina, Katz editores.

Teubal, Miguel (1994). Hambre y crisis agraria en el ‘granero del mundo’. Realidad Económica, (121), 47-68.

Urcola, Marcos Andrés y Nogueira, María Elena (2021). Producir alimentos en tiempos de pandemia. El rol esencial de la agricultura familiar. Temas y Debates, (40), 267-275.

Vivas, Esther (2014). El negocio de la comida. ¿Quién controla nuestra alimentación? San Pablo, Brasil, ENFF.

Published

2022-06-30

How to Cite

Gómez, E. (2022). The food issue in Argentina: between emergency and sovereignty: entre la emergencia y la soberanía. Cátedra Paralela, (20), 153–178. https://doi.org/10.35305/cp.vi20.330

Issue

Section

Artículos